marți, 1 februarie 2011

Veverite


Veveriţa este un mamifer rozător de talie mică, cu blană roşcată ori neagră pe spate şi albă pe piept, cu coadă lungă şi stufoasă.
Până acum s-au identificat peste 300 de specii de veveriţe. Cea mai cunoscută şi numeroasă populaţie o reprezintă veveriţele gri, care se întâlnesc pe aproape întreaga suprafaţă a emisferei nordice (Europa, nordul AsieiOrientul Îndepărtat şi Japonia).

FamiliaSciurus carolinensis

Familia Sciuridae (a veveriţelor), aparţine ordinului Rodentia şi cuprinde rozătoare mici sau mijlocii. Această mare familie include veveriţa de copac, veveriţa terestră, marmotaveveriţa zburătoarepopândău şi câinele de preerie (Cynomys). Veveriţele sunt indigene în America,Eurasia şi Africa şi au fost introduse de om în Australia. Veveriţele au apărut în Eocen, aproximativ 40 milioane ani în urmă. Veveriţele sunt strâns legate dintre speciile existente cucastorul de munte şi cu rozătoarele Dormice.

[modifică]Specii

Cea mai răspândită specie, veveriţa gri, este de o lungime de 30-40 de centimetri (inclusiv coada). Cântăreşte aproximativ o jumătate de kilogram. Principala hrană a veveriţei constă în: alune, nuci, seminţe, sâmburi şi fructe de pădure. Trăieşte aproximativ 6 ani.
Veveriţa roşcată (Sciurus vulgaris), are în jur de 20 - 25 de centimetri. Blana veveriţei roşcate este în nuanţe de la cărămiziu la negru-roşcat, burta este albă şi are o coada lungă. Această specie de veveriţă se găseşte şi în România. Hrana principală este alcătuită din seminţe şi conuri de pin sau de brad.
Veveriţa dungată (Tamias striatus), trăieşte în America de Nord.
Cea mai mică specie de veveriţă cunoscută trăieşte în sud-estul Nigeriei, în Camerun şi Gabon. Are o lungime de aproximativ 7 centimetri.
Ratufa (Ratufa indica), este cea mai mare specie de veveriţă cunoscută. Corpul şi coada împreună ajung până la 90 de centimetri. Aceste veveriţe uriaşe trăiesc în sud-estul Asiei şi în câteva zone din Nepal.

[modifică]Mod de trai

Veveriţele nu trăiesc în grupuri, fiind animale singuratice. Numai în perioada împerecherii se apropie unul de altul. Puii de veveriţă se nasc golaşi şi orbi, având greutate între 30 şi 50 de grame fiecare.

[modifică]Galerie foto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu