miercuri, 2 februarie 2011

Suricate


Suricată

Suricata (mangusta cu 4 degete) (denumirea ştiinţifică Suricata suricatta) este un mamifermic şi un membru al familiei mangustelor. Ea trăieşte peste tot în Deşertul Kalahari, înBotswana şi în Africa de Sud. Un grup de suricate este numit „gloată”, „ceată” sau „colonie”. O colonie de suricate de obicei conţine în jur de 30 de suricate, dar unele familii mai mari au avut 30 sau mai mulţi membri. Suricatele au media de viaţă în jur de 10 aniO suricată
nt împrumutat din francezăsuricate. Numele 
de „meerkat” (din engleză) provine din olandeză dar dintr-o greşeală a sensului. Cuvântul olandez meerkat şi cel german Meerkatze se referă la "guenon", o maimuţă din genul Cercopithecus. Cuvântul "meerkat" este pentru olandezul "pisică de lac", dar suricata nu este în familia pisicilor, şi nici suricatele şi nici guenonii nu sunt atrase de lacuri; cuvântul probabil a apărut ca urmare a unei adaptări al cuvântului derivat din Sanskrit markaţa मर्कट = "maimuţă".

Conform credinţei populare africane (în special în Zambia), suricata este de asemenea cunoscută ca îngerul soarelui, şi ea proteja satele de diavolul lunii sau de vârcolac despre care se credea că atacă vitele rătăcite sau sătenii singuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu