miercuri, 2 februarie 2011

Randunica

INFORMATII DESPRE RANDUNELERândunicile sunt păsări mici, cu spate şi aripi negre, cu reflexe albăstrui, guşă ruginie şi abdomen alb. În zbor par în totalitate neagre, dar pot fi recunoscute cu uşurinţă datorită cozii bifurcate (în formă de furculiţă) şi lungi.

Rândunicile ciripesc şi sporovăiesc între e
le când stau pe fire sau pe acoperişuri - te pot chiar trezi! Ele zoară spre nord, ajungând în Europa, unde îşi construiesc cuiburi, depun ouă şi îşi cresc puii. Pot fi observate din martie şi până în septembrie.
Rândunicile îşi construiesc cuiburile din biluţe modelate din salivă şi lut.

Cum poţi diferenţia o rândunică de o drepnea neagră?
Deşi asemănătoare, rândunica este semnificativ mai mică decât drepneaua. Aripile drepnelei sunt mai lungi şi mai înguste, având formă de coasă. Rândunica are aripi mai "flexibile", pe care şi le împătureşte vizibil. Coada rândunicii este mult mai lungă şi vizibil bifurcată. De obicei, poţi observa rândunici la ţară şi drepnele în oraşe.
Cum poţi diferenţia păsările tinere de cele adulte?
Rândunicile tinere sunt puţin mai mici şi au cozile mai scurte decât părinţii lor. Dacă treci pe lângă o fermă, probabil poţi găsi un cuib într-o clădire mai veche sub o bârnă, sau sub streaşina clădirilor. Dacă nu faci gălăgie, poţi observa o părticică din viaţa de familie a rândunicilor - în cuibpoţi vedea câţiva pui pecare părinţii îi hrănesc cu insecte.
Cu ce se hrănesc?
În general prind isecte în zbor, mai rar de pe sol sau de pe supafaţa apei.
Cuibul rândunicilor
Cuibul este în general ascuns într-o clădire, sub un pod sau sub o streaşină. În general are forma unui sfert de sferă (bilă). este construit din noroi sau lut amestecat cu salivă, fire de iarbă sau paie. Este lipit de un perete, de o grindă sau de o cornişă. Este întotdeauna deschis la vârf.
Iernare
Rândunicile din Europa îşi petrec iarna în Africa de vest, din zona ecuatorială şi până la extremitatea sudică a continentului.
Populaţia de rândunici din Europa
Rândunicile sunt păsări comune, având o populaţie stabilă în Europa. Cu toate acestea, distrugerea mediului natural ar putea duce la dispariţia lor de pe continentul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu