marți, 1 februarie 2011

Balena

Balena - cel mai bland urias de pe Terra

Balena - cel mai bland urias de pe Terra

Daca cel mai mare animal de pe sol este elefantul, cel mai mare animal din apa este balena, unele specii intrecandu-l in dimensiune si tonaj pe insusi campionul uscatului, elefantul.

Contrar unor asteptari, balenele sunt animale blande si inteligente, care nu ataca oameni, vaneaza rareori alte specii si se hranesc cu microorganismele din ocean: planctonul.

Recordul in marime si greutate

Configuratia sistemului de prelevare si prelucrare a alimentelor (planctonului) de catre animal este nu numai unic in natura, dar si foarte bine pus la punct din punct de vedere functional.

Exista, totusi, si unele specii de balene carnivore, care se hranesc cu pesti de dimensiuni mici, crustacee sau alte elemente din fauna marina.

Balenele sunt singurele mamifere marine cu dimensiuni care pot atinge 26 m (in cazul balenei albastre) si 150.000 kg. Carnea lor este buna la gust, se fragezeste prin prepararea termica, dar greu suportata de sistemul digestiv uman. In plus, cercetari recente ale organizatiilor pentru apararea mediului au dovedit ca este toxica, din cauza continutului ridicat de mercur.

Mai trebuie adaugat si faptul ca, in tonajul aratat mai sus, este inclusa o cantitate, deloc neglijabila, de slanina, care atinge frecvent grosimea de o jumatate de metru.
        51 de balene au murit dupa ce au esuat in sud-estul Australiei

51 de balene au murit dupa ce au esuat in sud-estul Australiei

Numarul balenelor moarte s-a ridicat la 51, iar alte doua mai sunt inca in viata dupa ce au esuat in apropiere de insula Tasmania, in sud-estul Australiei, au informat sambata autoritatile locale, citate de agentia EFE. Balenele au fost observate joi noapte, insa localizarea lor la gurile unui rau cu maree joasa a impiedicat politia sa ajute animalele.

Trei dintre cetacee au murit in cursul diminetii, in conditiile in care operatiunile de salvare au fost ingreunate de vant si de ploaie, dar si de dimensiunea mamiferelor, care au 12 pana la 18 metri lungime. In noiembrie anul trecut, 150 de balene pilot cu inotatoare lunga au pierit asfixiate in Tasmania, unde se produc 80 la suta din astfel de accidente in Australia.

Tot in aceeasi luna, alte 65 de cetacee din aceeasi specie au esuat pe plaja din sudul tarii si doar 11 au reusit sa se intoarca in mare ajute de autoritati, ecologisti si voluntari. mai mult

Toate speciile de balene duc o viata migratoare. Parcurg cu regularitate drumurile intre apele polare, reci si bogate in hrana specifica, si apele tropicale, potrivite pentru cresterea puilor, dar sarace in... mai mult

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu