marți, 1 februarie 2011

Hamsterii

Hamsterii care nu sunt obisnuiti cu atingerea din partea oamenilor (si aici sunt incluse si multe exemplare care sunt vandute in magazinele de animale de companie) vor musca daca cineva incearca sa ii ia in mana. Cand aveti de a face cu astfel de hamsteri, tineti minte ca rozatoarea incearca sa va muste doar pentru ca ii este frica. Din pacate, ei vad oamenii ca pe o amenintare si incearca sa se apere. In nici un caz nu trebuie sa credeti ca animalul are un temperament agresiv.  

Cheia manuirii unui hamster care musca este rabdarea. Trebuie sa castigati increderea hamsterului iar acest proces poate dura ceva vreme (in unele cazuri chiar si o luna sau mai mult). Unii proprietari de hamster pot fi descurajati de perioada lunga de care este nevoie pentru castigarea increderii animalului de companie. Insa acesta este un risc pe care orice nou proprietar al unui animal de companie si-l asuma si este de datoria lui sa se ingrijeasca de bunastarea prietenului necuvantator, chiar daca asta inseamna multa rabdare si perseverenta. Exista o serie de pasi pe care stapanul unui hamster care musca trebuie sa-i urmeze pentru ca animalul sa se obisnuiasca cu manuirea. Fiecare hamster invata in ritmul lui asa ca este de preferat sa adaptati perioadele fiecarei etape in functie de reactiile animalului. 

Saptamana 1: Petreceti timp in apropierea custii hamsterului si vorbiti cu animalul de companie, mai ales seara cand acesta este mai activ. Puteti chiar sa cititi ceva cu voce tare. Ideea este ca hamsterul sa se obisnuiasca cu prezenta dumneavoastra (mai ales cu mirosul si vocea stapanului). Tineti minte ca mutatul intr-o noua cusca este foarte stresant pentru animal iar in aceasta perioada trebuie sa ii dati hamsterului oportunitatea de a se adapta la noua casa. In aceasta etapa, nu incercati sa atingeti hamsterul.
Ingrijirea este foarte importanta cand vorbim de bunastarea animalului de casa. Animalele de mici dimensiuni, precum hamsterul, trebuie sa se obisnuiasca sa fie tinute in mana si ingrijite, de la o varsta frageda. Indicat este sa incepeti cu reprize scurte de ingrijire si sa le mariti durata treptat, pana cand animalul va sta linistit atunci cand il periati. Aceasta este o ocazie buna de a verifica si daca micutul are diverse probleme ale pielii, ca umflaturi sau iritatii. De asemenea, puteti inspecta si ochii, urechile, gura, nasul, labutele si unghiile animalului atunci cand acesta va sta linistit in mainile dumneavoastra.

Trebuie sa va asigurati ca nu provocati animalutului disconfort atunci cand ii controlati dintii sau unghiile pentru mai mult timp. Daca dintii patrupedului sunt prea mari atunci acesta nu va mai putea manca si va deveni infometat. Cea mai buna varianta, in cazul companionilor de mici dimensiuni, ar fi o vizita la doctorul veterinar pentru taierea dintilor si a unghiilor. Fata de alte animale de mici dimensiuni, ca iepurii sau porcusorii de Guinea, hamsterii nu au nevoie sa le fie taiate unghiile in mod regulat. Majoritatea hamsterilor isi rod unghiile pentru a le tine scurte. Chiar daca unghiile hamsterului pot fi destul de ascutite, acesta nu va poate zgaria daca il tineti cum trebuie in mana. Totusi, unghiile acestui animalut se pot intepeni in podeaua unei custi de sarma sau intr-un covor, asa ca incercati sa depistati cand unghile devin prea lungi.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu