miercuri, 2 februarie 2011

CAMELEONUL

Cameleonul este un animal asemanator cu soparla, ce are o lungime de aproximativ 30 cm. Cameleonul este un animal rar; exista aproximativ 113 specii de cameleoni in lume, specii ce se gasesc in nordul Africii, Asia Mica si sudul Spaniei.
Singuratic, cameleonul, traieste in copaci, dar este capabil sa alerge rapid in cazul in care este amenintat. Adaptat la viata arboricola si la vanatoarea de insecte, cameleonul are corpul puternic comprimat lateral, iar degetele picioarelor sunt orientate in doua laturi opuse, formand un cleste cu care se prinde de ramuri.
Cameleonul este un animal care ajunge la maturitate la varsta de 9 luni, fiind capabil sa-si schimbe culoarea corpului dupa mediul inconjurator.
In general, mananca o mare varietate de nevertebrate, pasari mici, soparle si insecte.
Cameleonii traiesc mai mult de 10 ani si sunt animale ovovipare, reproducandu-se o data la 2 ani.
Imperecherea are loc in Ianuarie sau Februarie, putand exista 3 sau 4 imperecheri pe zi. Depunerea oualor are loc in Martie, ouale fiind depuse intr-o groapa pe care o sapa cameleonul. Clocirea oualor dureaza circa 10 luni.
Dusmanii cameleonilor sunt poluarea, bolile, oamenii si alte animale. 
SURSA 02
Soparla exotica care si-a castigat notorietatea datorita capacitatii de a-si schimba culoarea pielii, a devenit in ultimele decenii un animal de companie ravnit si extrem de indragit. Desi achizitionarea unui cameleon este considerata, inca, o extravaganta, o data cu trecerea timpului aceste animalute au devenit din ce in ce mai populare in randul detinatorilor de animale de companie. Exista peste 100 de specii diferite de cameleoni, jumatate din acestea traind cu predilectie in insula Madagascar (Africa). Restul traiesc in Europa de Sud (sudul Spaniei, insula Creta), in Asia (India, Pakistan, Sri Lanka), in insulele Comores. Fosile ale acestor vietuitoare s-au descoperit atat in Africa, cat si Europa. Istoria lor este neclara. Raspandirea lor se pare ca s-ar datora ruperii Gondwanei, continent care se afla in emisfera sudica a planetei, cand s-au separat Africa, India si Madagascar, in timpul Jurasicului si Cretacicului.
Achizitionarea
La achizitionarea unui cameleon trebuie respectate acelesi conditii ca si in cazul altor specii exotice. Este ideal sa achizitionati un exemplar tanar si asigurati-va ca animalutul s-a nascut in captivitate intrucat acesta se va adapta mai usor la noile conditii de viata. Inainte de achizitionarea unui cameleon dobanditi minime informatii cu privire la ingrijirea si bolile mai frecvente ale acestuia. Este un animalut care se adapteaza foarte usor la viata intr-un apartament, daca-i sunt create conditii similare celor naturale. Nu sunt recomandate persoanelor comode, fara timp liber intrucat cameleonii necesita mult timp pentru ingrijire si multa afectiune.
Aspectul exterior si dimensiunile
Adultul de cameleon prezinta o lungime a corpului de circa 30 cm, iar datorita adaptarii la viata arboricola si la vanatoarea de insecte, corpul sau este puternic comprimat, aplatizat lateral. Tot o consecinta a stilului de viata sunt si picioarele zigodactile (singura specie de soparle care prezinta aceasta caracteristica) care prezinta degetele orientate doua cate doua in laturi opuse, formand un "cleste" care-i permite agatarea si catararea pe ramurile arborilor. Limba are o dimensiune impresionanta, putand ajunge la o lungime de 2 ori mai mare decat cea a corpului, in situatiile in care hrana este situata la distanta. Miscarile ochilor sunt independente si realizeaza o rotatie de pana la 3600, caracteristici ce ii ofera posibilitatea de a inspecta cu lejeritate mediul de viata.
Caracteristica care l-a facut atat de celebru este schimbarea culorii in diferite varietati: maron, verde, albastru, galben, rosu, negru si chiar alb. Aceasta capacitate reprezinta un sistem de comunicare, exprimand diferite atitudini, precum si dorinta de a se imperechea. Pielea isi schimba culoarea ca reactie la lumina, temperatura sau in functie de dispozitia animalutului. Este falsa afirmatia potrivit careia cameleonul isi schimba culoarea pentru a se camufla. Sub pielea exterioara, transparenta se gasesc straturi de celule (cromatofori) in care se gasesc pigmenti rosii si galbeni. Sub aceste straturi se afla alte straturi de celule care reflecta lumina albastra si alba. Mai profund, se afla un alt strat de celule care contin melanina (pigment care se gaseste si in celulele umane). Lumina sau caldura emisa de razele solare, precum si reactiile chimice din interiorul organismului determina dilatarea celulelor sau contractarea acestora. Cameleonul nestresat poate avea o nuanta verde a pielii, deoarece celulele cu pigment galben sunt usor contractate permitand trecerea luminii albastre. In cazul unui cameleon stresat, culoarea pielii poate deveni galbena, deoarece celulele cu pigment galben sunt dilatate la maxim, blocand astfel toata lumina albastra reflectata in straturile profunde.
Adapostirea
Dupa cum am mentionat anterior, cameleonul, in libertate, traieste in copaci si arbusti, dar este capabil sa alerge rapid daca este nevoit. Ca si spatiu de adapostire, de cele mai multe ori, este preferat un acvariu de capacitate mare (minim 25 litri). Pentru o viata armonioasa si sanatoasa, obligatoriu, trebuie respectate urmatoarele: - spatiul de locuit trebuie sa fie ingradit; - in acvariu trebuie introduse plante verzi, unele mai inalte (pentru catarare) si altele mai joase; - pe podea se pune gazon artificial sau nisip; - ventilatia este un factor important; - cameleonul are nevoie de temperatura constanta si o sursa de iluminare, astfel ca la nivelul plafonului adapostului trebuie montata o lampa; lumina are rol si in termoreglarea organismului; - in interiorul adapostului se vor introduce vase speciale pentru apa si mancare, care vor fi igienizate zilnic; - ideal este sa montati un sistem de miscare a apei, deoarece cameleonului nu-i place apa statuta; - adapostul trebuie curatat saptamanal. Resturile alimentare se indeparteaza la sfarsitul fiecarei zile.
Hranirea
In mediul natural, cameleonii se hranesc cu o larga varietate de nevertebrate, pasari mici, soparle, insecte si oua ale altor vietuitoare. Este de preferat sa se gasesca o solutie in vederea oferirii aceluiasi tip de alimentatie si in captivitate. Diversitatea alimentelor oferite este esentiala. Dupa cum intuiti, exista si diete speciale pentru cameleoni in petshop-uri, dar veti avea surpriza sa constatati ca sunt "un pic cam scumpe". Ar fi ideal sa-i oferiti posibilitatea de a-si petrece cateva ore pe saptamana in aer liber, timp in care poate vana insecte, in voie. Atentie la vegetatia care ar putea fi tratata (stropita cu insecticide). Suplimentele de vitamine si minerale sunt absolut necesare pentru o dezvoltare armonioasa si o viata sanatoasa. Apa este un element esential in viata cameleonului. O singura zi fara un aport necesar de apa poate produce o deshidratare severa.
Aspecte particulare
Cameleonii ating maturitatea in jurul varstei de 9 luni. Sunt reptile ovovivipare, care se reproduc o data la doi ani. Imperecherea are loc in luna ianuarie sau februarie, avand loc 3-4 imperecheri pe zi. Depunerea oualor se produce in luna martie intr-o groapa pe care cameleonul si-o sapa singur. Clocirea dureaza in medie 10 luni.
Boli si afectiuni curente

Cameleonii sunt destul de rezistenti, dar cand se imbolnavesc, sansele de insanatosire sunt de cele mai multe ori reduse. Ca si in cazul altor animale exotice crescute in captivitate, cameleonii sunt usor stresabili, fapt ce poate antrena grave probleme de sanatate. Primele semne de suferinta sunt reprezentate de apatie, letargie si diminuarea sau chiar lipsa apetitului. Daca semnalati aceste simptome la cameleonul dumneavoastra prezentati-va din prima zi la medicul veterinar. In caz contrar, starea lui se poate agrava rapid existand posibilitatea ca medicul sa nu-l mai poata salva. Un alt simptom semnalat de catre proprietari este dificultatea in mers care poate fi consecinta unor probleme nutritionale, a structurii osoase sau a temperaturii ambientale scazute.SURSA 03
Aproape jumatate din speciile de cameleoni de pe pamant traiesc in insula Madagascar (Africa). Aceasta comunitate de cameleoni nu este numai cea mai mare din lume, dar ii cea mai unica, avand 59 de specii diferite, care se gasesc decat in Madagascar. Nu doar insula este unica, ci si cameleonii care traiesc acolo sunt cu-adevarat unici. Cunoscuti pentru capacitatea lor de a-si schimba culoarea, ei pot fi vazuti purtand o varietate de culori, incluzand maroul, verdele, albastrul, galbenul, rosul, negrul sau chiar albul. Un motiv important pentru care cameleonii isi schimba culoarea este comunicarea. Prin intermediul culorilor, cameleonii comunica unii cu altii, exprimand diverse atitudini, cum ar fi dorinta de a se imperechea. Contrar credintelor populare, cameleonii nu pot “imbraca” un numar nelimitat de culori, si nu isi schimba culoarea pentru a se camufla, pentru a fi confundati cu mediul in care se afla. In schimb, pielea lor se schimba ca reactie la temperatura, lumina si dispozitie. Adevarata frumusete
a cameleonului se afla in adancul pielii sale. Sub pielea exterioara, care e transparenta se afla doua straturi de celule care contin pigmenti rosii si galbeni, numite cromatofori. Sub cromatofori se afla straturi de celule care reflecta lumina albastr si alba. Mai adanc, se afla un strat de melanina maro (care, la oameni, face ca pielea sa se bronzeze). Lumina sau caldura din exterior si reactiile chimice din interiorul
corpului determina celulele sa se dilate (sa creasca in volum) sau sa se contracte (sa isi micsoreze volumul). Un cameleon calm, de exemplu, ar putea fi verde, pentru ca celulele galbene usor contractate permit luminii albastre reflectate sa treaca prin ele. Un cameleon furios devine galben, pentru ca celulele galbene s-au extins la maximum, blocand astfel toata lumina albastra reflectata in straturile de dedesub


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu