marți, 1 februarie 2011

Hipopotamii


Hipopotamul sau hippopotamus amphibius face parte din clasa mammalia, ordrinul artiodactyla, familiahippopotamidae.

Hipopotamul este al treilea animal ca marime de pe pamant, fiind putin mai mic dar mai greu decat unrinocer alb (elefantul fiind cel mai mare). In ciuda marimii sale - 3 m lungime, 1,5 m inaltime, cu o gura masurand o jumatate de metru ,un hipopotam poate intrece in fuga omul. Ragetul unui hipopotam mascul ajunge la volumul asurzitor urechii de 115 decibeli, sunand ca ragetul unui leu.
hipopotam
Urechile si narile sunt localizate spre varful capului, se inchid automat cand animalul este sub apa. Practic nu are par de loc iar pielea lui neteda este chiar delicata. Pielea hipopotamului transpira un lichid rosu, uleios care pastreaza pielea umeda si o protejeaza cand este sub apa. Lichidul a condus la mitul ca hipopotamul transpira sange

Hipopotamul naste o data, dupa o gestatie de aproape 230 zile. Nasterile apar de obicei in lunile anotimpurilor ploioase, dar pot aparea si in restul anului. Tinerii hipopotami se incalzesc pe spatele mamelor lor. Un grup de hipopotami este numit "sforaitor".

Un hipopotam cantareste intre 2000 si 2500 de kg.

Il intalnim in unele paduri din Africa occidentala , la nord de Ecuador si in aproape toate fluviile si lacurile Africii tropicale si ecuatoriale.

Hipopotamii sunt animale omnivore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu