marți, 1 februarie 2011

Pesti-Pestele Soim

Pestii soim, din familia Cirrhitidae, sunt unii dintre pestii cei mai cautati de acvarofili, in principal datorita modului in care isi vaneaza hrana. Sunt pesti rapitori si, dupa cum se poate ghici din numele lor, se asaza sus in varful crengilor de corali sau al pietrelor si asteapta cu rabdare sa se arunce asupra prazii care trece pe sub ei. Pot sa traverseze acvariul cu o viteza extraordinara si sa se opreasca instantaneu. Pot chiar sa se plimbe pe fundul acvaruilui cu ajutorul inotatoarelor.
Acesti pesti nu cresc, de obicei, mai mari de 10-15 centimetri si sunt frumos colorati. Au o dunga laterala iar corpul lor este lung si rotunjit in loc sa fie plat si cu forma de disc ca al altor pesti. Inotatoarele lor pectorale sunt scurte si groase iar gurile lor sunt echipate cu dinti mici.
Pot de asemenea sa aiba extensii asemanatoare parului, numite cirri, care pornesc din mijlocul partii dorsale. Un fapt interesant: majoritatea par a fi imuni la urzicaturile coralilor.
Mediul lor natural
 este mai ales in jurul recifelor si a ariilor stancoase din oceanele Pacific si Indian. Aici pestii se hranesc cu mici pesti, crustacee si alte nevertebrate. De felul lor sunt pacifisti si solitari, relativ timizi si putin nervosi - de aceea au nevoie de multe locuri unde sa se ascunda (pietre sau crevase).

Acvariul

In captivitate, pestii soim sunt destul de rezistenti si pot fi tinuti si in acvarii mai mici. Au nvoie de spatiu putin, nu au comportament tipic teritorial si sunt usor de hranit. Totusi, sunt foarte sensibili la prezenta amoniacului si nitratilor, de aceea nu trebuie introdusi decat intr-un acvariu “mai vechi”, in care ecosistemul este stabilizat, pentru ca altfel s-ar putea ca pestii sa nu supravietuiasca.
Pestele soim

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu