miercuri, 2 februarie 2011

Maimuta


Maimuţă

Maimuţa este un animal mamifer din ordinul primatelor, grupă care se subîmparte în subordinul „Anthropoidea”, „Simiae”, „Haplorhini” şi „Strepsirhini”. Omul din punct de vedere biologic este considerat primat înrudit cu maimuţa, cu care după teoria lui Darwin are un strămoş comun. Maimuţa a jucat în mitologia unor popoare un rol important, de exemplu în IndiaEgiptul antic,Polinezia fiind zeificat. In religia budistăsimbolul celor trei maimuţe care nu aud nu văd şi nu spun nimic, este cunoscut şi în Europa.. In mitologia romană sau mitologia greacă 
maimuţa este însoţitorul zeului focului Hephaistos / Vulcanus.Maimuță în Malaysia

Cand s-a despartit omul de maimuta?


Oamenii de stiinta au descoperit craniul partial al unei specii de primate necunoscute, Saadanius hijazensis, in Arabia Saudita. Descoperirea este cu atat mai importanta cu cat se crede ca ar putea reprezenta veriga lipsa in evolutia oamenilor, putand fi vorba despre stramosul maimutelor, dar si al umanoizilor, inainte de a o lua fiecare pe drumul sau.
Potrivit paleontologilor de la Universitatea Michigan, fiecare specie pare sa o fi luat pe drumul sau mai tarziu decat se credea.

Daca pana acum momentul-cheie era plasat intre 35 si 30 de milioane de ani, in perioada Oligocen, fosilele recent descoperite plaseaza acesta moment undeva intre 30 si 23 de milioane de ani, relateaza LiveScience.

Craniul partial gasit in Arabia Saudita pare sa fie vechi de 28-29 de milioane de ani si apartine unei primate de sex masculin, de talie medie, ce ar fi avut circa 15 - 20 de kilograme, si care semana cu mai multe specii de maimute "moderne", printre care si capucinii, avand o coada lunga si mergand pe toate cele 4 membre.

Dupa cum se mentioneaza in jurnalul Nature, specia nou descoperita are cateva caracteristici ale cartarrhinilor, stramosii comuni ai maimutelor si umanoizilor.