Un articol publicat pe 17 noiembrie continea cateva sfaturi pentru proprietarii de pisici carora le-a disparut animalul preferat. Revenim cu acest subiect, aducand in atentia cititorilor cateva masuri pe care ar trebui sa le ia pentru a nu se trezi pusi in aceasta situatie.
Prima intrebare care se pune este pana unde are voie sa iasa o pisica crescuta in casa. In "lumea de afara" pandesc multe pericole, masinile, cainii, alte pisici si nu in ultimul rand... unii oameni.
Majoritatea pisicilor se pot adapta fara probleme la un mod de viata exclusiv in interiorul unei case/apartament, cu conditia sa le fie asigurate conditiile optime de socializare, de igiena si hrana. Bazandu-ne pe aceste informatii, putem afirma ca nu incalcam nici o regula etica supunand animalul la acest prizonierat relativ. In conditiile in care felina dispune de un loc adecvat de joaca, in care sa isi consume energia, si de jucarii care sa ii asigure o preocupare constanta, psihicul ei nu are deloc de suferit ci din contra, animalul se va dezvolta armonios in familia reprezentata de stapanii ei.
Totusi, ca orice fiinta vie, si pisicile au nevoie de mult soare (potenteaza vitamina D) si de aer curat. Este dificil sa scoatem aceste fiinte agile in lesa, asemeni mai marilor patrupezi canini. De aceea, este bine sa ii asiguram un spatiu protejat, insorit si in care sa patrunda aerul proaspat.
Nimic mai simplu de realizat in cazul in care locuim la bloc: balconul corespunde pe deplin acestor criterii, cu o singura conditie - pisica sa nu poata sari. Desi rare, exista cazuri in care pisicile (accidental sau nu) au fost protagonistele unor salturi soldate de multe ori cu accidente tragice. Cea mai buna solutie este inchiderea balconului (sau a ferestrei, daca acesta este deja inchis) cu plasa mai groasa, de sarma. Pentru a nu strica aspectul, putem apela la o firma care prelucreaza fier forjat si sa comandam niste "gratii" mai aspectuoase.
In cazul in care locuim la casa sau vila, optiunile sunt mai multe. Daca spatiul este deja imprejmuit cu un gard solid (caramida sau beton), putem opta pentru delimitarea unei terase care sa fie acoperita cu plasa, care eventual va fi mascata cu vegetatie. Desi aspectul va semana cu cel al unei voliere pentru pasarile de talie mare, solutia este una de compromis intre asigurarea a cat mai mult spatiu pisicii si pastrarea aspectului gradinii.
Curtile interioare sunt pe departe cea mai potrivita alegere. Din pacate, arhitectura moderna se bazeaza pe alte considerente in prezent, iar acestea sunt din ce in ce mai putin intalnite. Chiar si in acest caz insa trebuie sa avem grija asupra eventualelor cai de acces spre acoperis - pisicile sunt maestrii catararii.
Oricare solutie am alege, trebuie sa fim constienti ca trebuie sa punem pe primul loc siguranta animalului nostru, mai ales daca locuim in zone cu trafic intens; in caz contrar, orice zi poate avea un final dureros pentru animal si stapan deopotriva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu