Gecko este denumirea unei familii de reptile, ce cuprinde sute de specii si subspecii, care au reusit sa ajunga reptile de companie foarte apreciate si din ce in ce mai raspandite. Am vazut intr-un articol anterior care este povestea acestui animal in mediul natural si cate abilitati deosebite poseda el. Acum va vom ajuta sa va amenajati un vivarium, sa va hraniti si sa va comportati adecvat cu o astfel de soparla nemaipomenita.
Intrucat cea mai raspandita specie de companiela noi, precum si peste tot in lume, este Gecko leopard (Eublepharis macularis), acest ghid de ingrijire se adrseaza in special lui. Fiecare specie este diferita si ar trebui ingrijita adecvat. Vom incerca sa subliniem acolo unde este cazul aspectele care sunt diferite la unele specii fata de Gecko leopard. Leopardul este un animal rezistent, usor de intretinut si de imblanzit. De aceea este si atat de apreciat de crescatori. Se recomanda ca prima reptila pentru pasionatii de animale exotice.
Origine si descriere
Leopard Gecko provine din Orientul Mijlociu (Afganistan, Pakistan, India). Prefera zonele aride desertice, fiind denumit si leopardul desertului. Nu traieste in regiunile nisipoase, ci in cele stancoase, deluroase. Este un animal nocturn, ziua retragandu-se la adapost de arsita puternica sub pietre. Altespecii de Gecko traiesc in padurile din zona tropicala, ecuatoriala sau chiar temperata. Leo este ospecie de Gecko de dimensiune medie masurand aproximativ 20 de cm. Se deosebeste de majoritatea speciilor prin faptul ca prezinta pleoape si unghii, in loc de nanostructura talpilor care permite adeziunea deosebita, specifica gecko in general. In zonele stancoase si aride escaladarea teritoriului se face mai usor cu ajutorul unghiilor, de aceea leo este diferit din acest punct de vedere fata de suratele lui. Din acest motiv nu veti avea niciodata surpriza sa va gasiti reptila pe tavan. In mod naturalGecko leopard are pielea de culoare alb-galbuie, maronie, cu pete si linii de culoare mai inchisa sau neagra, de unde si numele mostenit de la felina cu pricina. In captivitate s-au dezvoltat si exemplare de culori mai deosebite (portocaliu, galben, gri, violet, albinos). Bine ingrijit un astfel de animal traieste in captivitate aproximativ 20- 25 de ani.
Adapostire
Este bine de stiut inca de la inceput ca achizitionarea vivariumului si a accesoriilor va poate costa chiar mai mult decat animalul in sine. Asa ca atunci cand va hotarati sa va luati un Gecko, pentru ca are un pret accesibil, luati in calcul si necesitatea cumpararii accesoriilor, care va vor dubla sau chiar tripla cheltuielile. Gecko nu este un animal pretentios, insa pentru a duce o viata cat mai apropiata de cea din mediul natural vivariumul trebuie sa indeplineasca cateva conditii de spatiu, temperatura, substrat si decorare. Din pacate nu puteti priva animalul de niciuna din aceste conditii, altfel vor fi repercursiuni asupra starii sale de sanatate.
Vivariumul sau recipientul poate sa fie din plexiglas sau sticla. Pentru un exemplar de Gecko este necesara o capacitate de 40 de litri, pentru o pereche este nevoie de 80 de litri. Acesta reprezinta volumul minim, insa intotdeauna mai mult spatiu nu dauneaza, mai putin da. Evitati sa tineti in acelasi spatiu doi masculi, deoarece sunt teritoriali si se incaiera destul de agresiv. Un cuplu femela-mascul se intelege bine, insa daca nu doriti urmasi e mai bine sa ii separati. Daca totusi doriti 2 exemplare optati pentru doua femele; acestea in general se inteleg bine, desi si in cazul lor se poate manifesta dominanta uneia dintre ele. Orice specie de Gecko ati detine este recomandat sa puneti si un capac vasului. Gecko sunt foarte buni cataratori, mai ales cei cu picioarele aderente, si va puteti destepta cu reptila hoinarind prin toata casa. Capacul sa se inchida foarte bine, sa nu poata fi impins in sus de animal. Intrucat cataratul este o pasiune a multor astfel de soparle, vivariumul ar fi bine sa fie mai mult inalt decat lung, pentru a avea la dispozitie mai mutl spatiu de escaladat.
Substratul sau podeaua vivariumul necesita putina atentie in alegere. Adeseori vedeti in pet-shopuri sau la alti crescatori ca este folosit nisipul in acest scop. Nimic mai gresit. Se poate argumenta caGecko leopard fiind originar din desert este obisnuit cu nisipul, insa mai sus subliniam faptul ca el se intalneste in zonele aride stancoase, fara nisip, deci acest argument nu sta in picioare. Motivul principal pentru care nisipul nu se recomanda este faptul ca soparla il mananca. Nu toate exemplarele au acest obicei, insa multe din curiozitate il gusta. Nisipul nu poate fi digerat de stomacul unui Geckoastfel se ajunge la blocaj gastro-intestinal, cu consecinte fatale. Evitati nisipurile din comert destinate soparlelor chiar daca pe ele scrie ca sunt "digerabile". Dar ce se poate folosi?! Multi crescatori de Gecko folosesc subtratul pe baza de hartie (ziar, prosoape de hartie etc). Acest este ieftin, bun absorbant, usor de inlocuit. In pet-shopuri gasiti si mocheta speciala pentru reptile. De obicei de culoare verde, aceasta ofera un aspect placut si stabilitate la deplasare. In cazul lui leo, care prezinta gheare, acestea se pot agata in materialul textil. Este bine sa aveti 2 astfel de mochete pentru a putea fi inlocuite una cu cealalta atunci cand din cauza acumularii excrementelor trebuie scoase si spalate. Placile ceramice sunt un alt tip de substrat adesea folosit. Din punct de vedere al materialului acestea se apropie mult de subtratul din mediul natural al Gecko leopard. Se pot curata usor si conduc bine caldura. Mai puteti folosi fasii de linoleum, care la fel sunt mai usor de intretinut. Pentru speciile originare din padurile tropicale, un substrat pe baza de fibra de nuca de cocos este ideal, din pacate mai greu de gasit la noi. Gecko in general prefera sa isi faca nevoile in acelasi loc. Odata ce ati observat alegerea unui loc anume puteti amplasa acolo o bucata de hartie sau carton, care poate fi usor aruncata, astfel substratul raman curata.
Temperatura este deosebit de importanta pentru orice soparla, intrucat ele nu isi pot regla singure temperatura corpului, ci o absorb pe cea a mediului ambiant. Toate speciile de Gecko provin din zone calde. In mediul natural soparla poate sta tolanita la soare sau poate doreste sa stea undeva la umbra, unde e mai racoare. De aceea in vivarium trebuie sa avem doua zone: una calda si alta mai rece. In zona calda ar trebui sa avem 31-32 de grade Celsius, iar in cealalta 22-24 de grade. Atentie mare ca nicaieri temperatura sa scada sub 20 de grade. Exista mai multe optiuni pentru sursa de incalzire. Este recomandat ca aceasta sa se afle dedesubt, astfel caldura se ridica si cuprinde toata incinta; in cazul sursei amplasate in zona capacului exista riscul ca anumite parti ale vivariumului sa nu primeasca suficienta caldura. Cea mai buna sursa de caldura sunt covorasele electrice speciale, pe care le gasiti in pet-shopuri, fiind special destinate incalzirii terarium-urilor si vivarium-urilor. Acestea se amplaseaza sub recipient si furnizeaza caldura constant. Pentru a evita supraincalzirea bazei vivariumului si riscul de ardere a animalului, este bine sa atasati covorasului electric si un termostat (si acesta se gaseste in magazinele de specialitate). Pentru a delimita cele doua zone cu gradient de temperatura, covorasul electric se va amplasa numai sub jumatate din baza vivariumului. Alte surse de caldura mai pot fi pietrele cu incalzire, intalnite in pet-shopuri, destinate reptilelor, insa nerecomandate Gecko-ului deoarece pot provoca arsuri. Puteti opta si pentru un bec incandescent aflat la nivelul capacului si care va imprastia caldura asemanator soarelui, insa pentru ca majoritatea Gecko sunt animale nocturne nu este pe placul lor. Totusi puteti opta pentru becurile de culoare neagra sau rosie (Gecko nu percep aceasta culoare) pe timp de noapte. Inainte de a pune animalul in locuinta lui, verificati functionarea sursei de caldura. Masurati temperatura in ambele zone ale ambientului, asigurati-va ca toate functioneaza corect, pentru a nu rani animalul mai tarziu.
Accesoriile sunt necesare pentru a crea un ambient placut si senzatia de "acasa” pentru gecko. Intrucat mentionam ca iubesc sa se catere, in vivarium trebuie sa aveti posturi pentru asa ceva: ramuri de copac, trunchi de copac, pietre, plante sau orice va mai dicteaza imaginatia. Important e sa fie bine ancorate, sa nu raneasca animalul si sa fie bine dezinfectate (in cazul in care le-ati luat din natura).Gecko prefera si intimitate din cand in cand si atunci are nevoie de ascunzatori, cate una pentru fiecare zona de temperatura. In magazinele de specialitate gasiti diverse tipuri de ascunzatori, sau puteti chiar dumneavoastra casa sa improvizati: carton, lemn, pietre, nuci de cocos, vase ceramice etc. Mai exista si un al 3-lea tip de ascunzatoare necesar: o incapere umeda. In general Gecko nu necesita un anumit gradient de umezeala si nu este nevoie sa acordati multa importanta acestui aspect, insa in perioada de naparlire sau cand simte nevoie soparla se retrage in acest spatiu. Puteti alege o caserola de plastic, cu capac, careia ii creati un orificiu pe lateral, pentru acces. In aceasta caserola amplasati muschi de copac bine umezit sau prosoape de hartie umede. Aveti griji ca tot timpul sa fie umezeala in acest adapost. In vivarium ar trebui sa se mai afle si un vas putin adanc, cu apa, pentru imbaiere. Apa sa fie mentinuta curata deoarece uneori soparla alege sa bea din acelasi loc.
Alimentatie
Gecko sunt animale insectivore, rareori consuma si fructe, polen sau carne (unele specii). Exemplarele crescute in captivitate se hranesc cu greieri si lacuste si diferite tipuri de viermi, cel mai adesea viermi de faina si viermi de ceara. Tineretul sau femelele in perioada de inmultire pot fi hranite si cu soareci roz (pui de soarece), acestia furnizeaza proteine si energie pentru a depasi cu bine perioadele mai stresante. Un exemplar adult, peste 6 luni poate fi hranit o data la doua zile cu 1-2 greieri sau viermi, atat cat consuma in primele 15 minute. Tineretul trebuie hranit zilnic. Intrucat majoritatea sunt specii nocturne, seara este momentul din zi in care ar trebui hraniti. Gecko sunt atrasi de hrana vie, deoarece le solicita instinctele de vanatori. Hrana moarta sau cea prelucrata din comert s-ar putea sa nu fie pe gustul multora dintre ei. Prada ar trebui sa fie de dimensiune potrivita celei a animalului. Se ia in considerare distanta dintre ochi, aceasta este dimensiunea maxima pe care o poate avea prada. Cumparati hrana din magazine sau o produceti chiar dumneavoastra in casa, insa niciodata nu dati reptilei insecte recoltate din natura, care au putut fi expuse pesticidelor si insecticidelor. Majoritatea insectelor si viermilor nu au valoare energetica prea insemnata asa ca se apeleaza la fenomenul de "indopare". Cu o zi inainte de a fi furnizate soparlei viermii sau greierii primesc hrana: faina multicereal, diverse legume si fructe uscate si facute pulbere sau amestecuri speciale care se gasesc in comert. Pentru mai multa suculenta se administreaza viermilor si fructe maruntite. Astfel indopate insectele au mai multa valoare nutritionala. Geckonecesita si suplimente alimentare, in special Calciu si vitamina D3. In pet-shopuri se gasesc pulberi cu aceste minerale si vitamine, care se presara pe hrana vie si se dau soparlei.
Manipulare
Gecko sunt reptile si nu va puteti astepta sa invete trucuri. Insa sunt animale docile, mai usor de imblanzit decat multe alte reptile. In primele 2 saptamani de cand este adusa acasa soparla trebuie lasata linistita, sa se poata acomoda cu noul mediu de viata si cu cei ai casei. E foarte probabil sa stea ascunsa cateva zile in vreo ascunzatoare si sa nu manance nimic. Nu va impacientati. In aceasta perioada puteti sa va apropiati, sa ii vorbiti mereu, insa nu o luati in mana. Pe parcurs puteti introduce mana inauntru, puteti oferi cate un vierme, determinand animalul sa se apropie. Unele exemplare sunt atat de curioase incat se apropie sa va adulmece de prima oara. Cu cat se simte mai confortabil si va cunoaste mai bine, va incepe sa vi se urce pe mana. O puteti scoate si afara. Exemplarele tinere sunt foarte rapide, asa ca manipularea lor trebuie sa aiba loc in spatii bine delimitate, deoarece va pot scapa foarte usor. Adultii sunt mai lenti si pot fi lasati sa vi se catere pe mana, pe umar sau se pot urca in cap. Puteti amenaja in camera si un teren cu obstacole pentru a provoca soparla (dupa cum spuneam cataratul e pasiunea ei). Niciodata nu apucati gecko de coada, instinctiv ele isi pot detasa coada (autotomie), pentru a scapa de pradatori. Intotdeauna vorbiti in prezenta soparlei.
Naparlirea
Gecko naparleste aproape in fiecare luna. Pielea veche se descuameaza, este eliminata si consumata de soparla. Pe masura ce animalul imbatraneste pielea devine mai mata. In perioada de naparlire soparla va folosi adapostul umed, deoarece umezeala faciliteaza desprinderea pielii moarte. Chiar dumneavoastra puteti pulveriza apa in vivarium in aceasta perioada. Observati desprinderea pielii, uneori se poate intampla ca in zona cozii sau a picioarelor aceasta sa se stranga si sa stranguleze aceste zone. In acest caz ajutati soparla desprinzand usor pielea ramasa.
Sexare
Este destul de dificil de realizat de catre un incepator. In general masculii sunt mai masivi decat femelele, au capul si gatul mai bine dezvoltat. Incepand cu varsta de 6 luni se poate analiza sexul reptilei. Masculii prezinta pe fata dorsala (burta), la baza cozii o umflatura; acesta este locul unde se gaseste hemipenele (organele sexuale masculine). Mai prezinta preanal pori bine dezvoltati (porii prefemurali), dispusi in forma literei „V”. Acesti pori se pot observa si la femele insa sunt mai putin evidentiati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu